Mogan Gh.L., Butilă E.V., Buzdugan I.D. Proiectarea reductoarelor conico-cilindrice. Universitatea Transilvania din Brașov

 

Subcap.6.2.5 Parametri de executie și montaj a angrenajului și roților dințate cilindrice

 

 Toleranțe, ajustaje și abateri tehnologice

Alegerea jocului minim necesar (fig. a, b)

 = (0,01…0,03) mn [mm] [Rolof/Matek, 2008]; valorile minime ale intervalului se aleg pentru transmisii lente, iar cele maxime pentru transmisii rapide. Valori reduse ale jocului în condiții de execuție și montaj cu erori, precum și la variații de temperatură mari în funcționare conduce la blocarea angrenajului. Pe de altă parte, un joc de flanc mare, în special, în condiții de încărcare cu sarcini alternative conduce la solicitări suplimentare, vibrații și zgomote.

 

Alegerea jocurilor,  toleranțelor și ajustajelor (Anexa.6.2.5.1, Ex.6.2.2): jocul minim normal, jnmin (fig. a); toleranțele bătăii radiale, Fr  (fig. f, g); abaterile minime ale cotelor peste dinți, Ews (fig. d); toleranțele cotelor peste dinți, Tw (fig. d);  abaterile  minime ale grosimilor dinților  pe coardele constante, Ecs (fig. e); toleranțele grosimii dintelui pe coarda constantă, Tc (fig. e); abaterile limită ale distanței dintre axe, fa (fig. c); toleranța abaterii direcției dintelui, Fβ

 

a

b

   

c 

d

e

a – jocul dintre flancuri în plan frontal și normal; b - jocul radial; c – abaterile și toleranțele  (grosimii dintelui și distanței dintre axe)

d – cota peste N dinți; e – coarda constantă

 

Specificații înscrise  în desenele de execuție ale roțior (v. Ex.16.3.1; Ex.16.4.1)

Cote dimensionale (fig. f, g): diametrul cercului de cap, da; diametrul cercului de picior,  df (opțional);  lățimea danturii pinionului, b1; lățimea danturii roții, b2; Lb = L (lungimea penei).

 

Simboluri ale abaterilor de poziție (fig. f, g): bătaie radială (concentricitate) a danturii (suprafața cilindrului de divizare) în raport cu suprafața (suprafețele) de rezemare de rotație, simbolizate și marcate cu A sau cu A și B; bătaie frontală a suprafețelor de rezemare în raport cu suprafața (suprafețele) de rezemare de rotație simbolizate și marcate cu A sau A și B.

 

Simbolul asociat calității suprefețelor flancurilor active, Ra = Ra_f  (fig. f, g)

                        

        f                                                                                    g   

f – specificații pentru pinion; g - specificații pentru roată

Specificații înscrise tabelar în desenul de execuție sau atașat  (v. Ex.16.3.1; Ex.16.4.1)

modulul normal, mn; modulul frontal, mt; numărul de dinți, z; unghiul de înclinare, β; direcția înclinării dinților (dreapta sau stânga); profilul de referință; coeficientul deplasării profilului, x; treapta de precizie și jocul, conform STAS 6273; lungimea peste N dinți, WNn; diametrul de divizare, d; înălțimea dintelui, h; toleranțe și abateri.

Obs. Marcarea abaterilor cotei peste N dinți coardei constante distnței dintre axe:  , , a±fa; pentru valorile parametrilor N, WNn și  v. Ex.6.2.1

 

Măsurarea cotei peste N dinți și a coardei constante

Măsurarea cotei peste N dinți cu micrometrul pentru roț dințate

               

 

Măsurarea coardei constante cu șublerul pentru roți dințate